De beste lening vinden in vijf stappen

Wanneer je een grote financiering wilt doen, is de kans aanwezig dat je nog niet genoeg geld hebt gespaard om de betaling volledig te kunnen doen. Wanneer dit het geval is, dan zul je moeten kijken naar de mogelijke leningen die je kan afsluiten om de financiering toch te kunnen betalen. Er zijn echter verschillende soorten leningen en welke lening het best bij jou past, hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke situatie. Mensen vinden het dan ook vaak lastig om de beste lening voor hun situatie te vinden. In dit artikel beschrijf ik vijf eenvoudige stappen hoe jij een goede lening kan vinden.

Stap 1 – Neem je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening?

Wanneer je een lening wilt afsluiten, moet je de keuze maken tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Beide soorten leningen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreek je met een geldverstrekker een bepaald kredietlimiet af. Je mag dan ook geld lenen tot je dit kredietbedrag hebt bereikt. Je kan dus ook zelf volledig bepalen wanneer en hoeveel geld je opneemt. Over het geld dat je hebt opgenomen zul je elke maand een bepaald percentage terugbetalen. Ook betaal je enkel rente over het geld dat je op dat moment hebt opgenomen. Wanneer je het geld hebt afgelost, zou je dit dus ook weer kunnen opnemen wanneer je toch nog extra geld nodig hebt. Het is dus een flexibele vorm van lenen zonder een vaste looptijd.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een stuk minder flexibel. Bij een persoonlijke lening ontvang je in één keer het volledige geldbedrag wat je wilt lenen. Het geld wat je dan leent zul je over een van tevoren afgesproken looptijd terugbetalen aan de bank. Wanneer je deze lening afsluit, weet je dus precies hoeveel geld je de komende maanden zal moeten terugbetalen. Door de vastheid van deze lening is het rentepercentage over het algemeen een stuk gunstiger als bij een doorlopend krediet. Het is dus de ideale lening voor aankopen waarvan je de exacte prijs van tevoren al weet.

Stap 2 – Bepaal de aflosperiode

Wanneer je de keuze hebt gemaakt van de soort lening die je af wilt sluiten, dan is het tijd om te kijken naar over welke periode je deze lening wilt terugbetalen. Zoals eerder vermeld is de exacte looptijd van een persoonlijke lening van tevoren bepaald. Wanneer je kiest voor een lange looptijd, dan zullen je maandelijkse lasten afnemen, maar zal je over de gehele periode wel meer rente bepalen. Bij een doorlopend krediet is dit iets anders, aangezien je gedurende de periode steeds weer extra geld kan opnemen. Wanneer je geld opneemt, zul je een bepaald aflospercentage afspreken die je elke maand moet betalen.

Stap 3 – De goedkoopste lening vinden

Er zijn enorm veel verschillende geldverstrekkers in Nederland die allemaal andere prijzen en voorwaarden hanteren. Het is dan ook belangrijk dat je op zoek gaat naar de geldverstrekker die de laagste rente kan bieden. Gelukkig kan je tegenwoordig de verschillende aanbieders makkelijk met elkaar vergelijken online. Zo kan je eenvoudig en snel een overzicht krijgen van alle aanbieders die jou verder kunnen helpen.

Stap 4 – Controleer de voorwaardes goed

Mensen zijn snel geneigd om direct voor de goedkoopste lening te kiezen. Ze vergeten dan ook vaak om de voorwaardes van de geldverstrekker een keer goed door te nemen. Het is echter enorm belangrijk dat je deze goed controleert. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een bepaalde boete moet betalen wanneer je extra geld wilt aflossen. Dit is natuurlijk een nadeel voor wanneer je de lening sneller wilt aflossen.

Stap 5 – De lening aanvragen

Wanneer je de perfecte lening hebt gevonden dan is het tijd om de lening aan te vragen. Tegenwoordig kan een lening aanvragen vaak makkelijk en snel online doen. Wanneer je dit hebt gedaan zul je een offerte op maat krijgen van de geldverstrekker. Neem deze offerte goed door om misverstanden te voorkomen. Vervolgens kan je de deal sluiten en de lening afnemen.

Het vinden van de beste lening voor jouw situatie is dus helemaal niet zo lastig als de meeste mensen denken. Voordat je geld gaat lenen is het wel handig om goed na te denken over het belang van de lening. Het lenen van geld is namelijk niet gratis en dus kan het voor sommige situaties handiger zijn om zelf nog even geld te sparen voordat je daadwerkelijk een betaling gaat doen. Op deze manier ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *