De kracht van logistiek

Logistiek is het proces van planning en uitvoering van efficiënt vervoer en opslag van grondstoffen of goederen – van het punt van oorsprong tot het punt van verbruik. Het doel is om tijdig en kosteneffectief aan de eisen van de klant te voldoen. 

Veel bedrijven zijn gespecialiseerd in het verlenen van diensten aan fabrikanten, detailhandelaren en andere industrieën die een grote behoefte hebben aan goederenvervoer. Sommigen beschikken over de volledige infrastructuur, van vliegtuigen tot vrachtwagens, magazijnen en software, terwijl anderen daarentegen gespecialiseerd zijn in één of twee onderdelen. 

Doorgaans zijn grote detailhandelaren of fabrikanten eigenaar van grote delen van hun logistieke netwerk.  

Hoe werkt de logistiek? 

Vervoer 

Transport & logistiek management richt zich op het plannen, optimaliseren en uitvoeren van het gebruik van voertuigen om goederen te verplaatsen tussen magazijnen, detailhandelslocaties en klanten. Als zodanig is vervoer multimodaal en kan het middelen omvatten als oceaan, lucht, spoor en weg, bijvoorbeeld. 

Magazijnbeheer 

Magazijnbeheer omvat functies zoals voorraadbeheer en orderverwerking. Bovendien gaat het om het beheer van magazijn infrastructuur en -processen. De meeste bedrijven gebruiken software om de goederenstroom en -opslag te beheren en de voorraad bij te houden.  

Waarom is de transport & logistiek sector belangrijk? 

De tijdige levering van intacte pakketten is altijd al belangrijk geweest in de toeleveringsketen, maar de laatste jaren is het nog belangrijker geworden. Dit komt doordat omni-channel commerce, met thuisbezorging of levering in de winkel tegelijk besteld via smartphones, steeds gebruikelijker wordt. 

Leveranciers, fabrikanten, distributeurs en kleinhandelaars hebben dus hun logistieke processen moeten verbeteren om tegemoet te komen aan de vraag naar snellere en gemakkelijkere levering van een grotere verscheidenheid aan producten. Zij hebben ook hun processen en systemen beter moeten integreren om de zichtbaarheid van de toeleveringsketen te verbeteren. Machine transport 

Hoe werkt logistiek beheer? 

Kortom, transport & logistiek beheer is gericht op de efficiëntie en het doeltreffend beheer van de dagelijkse activiteiten in verband met de productie van bedrijfsproducten en -diensten.  

Dit type management maakt deel uit van het supply chain management en plant, implementeert en controleert de efficiënte, effectieve en omgekeerde stroom en opslag van goederen. Dit proces vindt op zijn beurt plaats tussen het punt van oorsprong en het punt van verbruik om te voldoen aan de door de afnemers vastgestelde eisen. Machine transport 

Het hoofddoel is uiteindelijk de juiste hoeveelheid van een middel of input op het juiste moment toe te wijzen, en er aldus voor te zorgen dat de aangeboden diensten snel, accuraat en van goede kwaliteit zijn – en dat de klant tevreden is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *