Duplicate Content SEO: niet altijd een nadeel!

duplicate content seo

De gemiddelde marketeer is maar al te bekend met “duplicate content” (meerdere stukken content die identiek aan elkaar zijn, bijv. identieke productpagina’s). Binnen de marketingwereld wordt dit vaak gezien als een negatief resultaat. Maar is dit wel helemaal terecht? Zoals wel vaker zit het venijn in de details bij duplicate content seo. Afhankelijk van de situatie zijn er namelijk ook zeker voordelen te bedenken van het hebben van duplicate content.

duplicate content seo

Hoe werkt duplicate content?

Voor we ingaan op de voordelen, is het handig de werking achter duplicate content kort uit te leggen. Zoekmachines, en dan met name Google, zijn continue bezig met het “indexeren” van webpagina’s. Aan de hand van een onzichtbare ranking bepaalt Google hoe waardevol jouw website is op diverse zoektermen. Zoekt iemand een term op Google waar jouw website hoog voor ‘rankt’? Dan kom je hoog in de organische zoekresultaten te staan, wat uiteindelijk weer tot verkeer naar je website kan leiden.

En hoewel er talloze andere factoren zijn in deze ranking van jouw website, zien veel marketeers duplicate content dus ook als een mogelijke negatieve oorzaak voor je ranking. Maar hoewel gedupliceerde pagina’s niet door Google worden erkend, en dus ook niet worden getoond, is er in de praktijk weinig tot geen bewijs van een negatief effect op de originele pagina of content.

Hoe kan duplicate content een voordeel zijn?

Daarnaast kan duplicate content zeker voordelen hebben. Eén van de veelvoorkomende oorzaken zijn “scrapers”: (vaak geautomatiseerde) web tools die je content compleet kopiëren en hergebruiken op andere websites. Deze andere websites zijn vaak van lage kwaliteit en trekken maar weinig bezoekers. Zeker als je eigen website van een gemiddeld niveau is, zal Google dus weinig problemen hebben met het maken van een onderscheid.

Tegelijkertijd nemen dit soort scrapers je tekst vaak compleet over, wat betekent dat je interne links blijven bestaan op hun website. Niet alleen kan duplicate content op die wijze dus een kleine hoeveelheid extra ranking geven, het geeft je t.z.t. misschien ook nog wat extra bezoekers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *