Een stevig bouwwerk maken

Betonnetten

Wat je ook gaat bouwen in de meeste gevallen kun je niet om beton heen, natuurlijk stelt het materiaal beton van zichzelf niet heel veel voor en is dit ook niet stevig. Om beton de kracht te geven die je nodig hebt om te bouwen maak je gebruik van betonnetten, vloeren, wanden en de fundering van de woning kunnen hiermee uitgerust zijn. Door de betonnen elementen met de netten uit te rusten, zorg je ervoor dat deze niet meer scheuren omdat de druk en trekkrachten nu kunnen worden opgenomen door het staal. 

Betonnetten

Het wapenen van beton

Om beton te kunnen gebruiken moet er wapening worden toegepast, dit kan men doen met betonnetten of betonijzer. De netten worden in de meeste gevallen vooraf al in elkaar gelast, op de bouwplaats worden in de meeste gevallen de netten alleen gekoppeld aan elkaar of indien nodig extra staven betonijzer aangebracht. De grootte van de mazen en de dikte van de betonstaal bepaald de constructeur, deze berekent dit naar gelang de belasting van de vloer bijvoorbeeld. Over het algemeen hebben vloeren die zwaar worden belast, een grotere diameter betonijzer nodig.

Waarom wapenen van beton

Wanneer beton gewapend is kun je er alles mee bouwen, zonder wapening is beton een mengsel van zand, cement, grind en water. Het grootste probleem van beton is dat het geen weerstand biedt tegen trekkrachten, hierdoor is de kans groot dat er scheuren ontstaan en de betonnen constructie in zal storten. Om de trekkrachten toch op te kunnen vangen, worden er betonnetten gebruikt. Voor een fundering worden er korven gebruikt, deze zijn vervaardigd van staven betonijzer. Hoe zwaarder het gebouw is wat op de fundering moet worden gebouwd, hoe meer betonstaal er in de fundering aangebracht moet worden om alle krachten op te kunnen nemen om scheuren te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *