Het laden van een elektrische auto: hoe en wat?

Een elektrische auto kopen is voor veel mensen al een hele stap. Wat komt er zoal kijken bij het elektrisch laden van een auto? Ook dat is iets om je goed in te verdiepen voor je een elektrische auto koopt. Tegenwoordig is het allemaal een stuk makkelijker, maar het is goed om op de hoogte te zijn van het hoe en wat. Soms zijn er naast de auto nog extra investeringen nodig.

Hoe kun je een elektrische auto opladen?

Theoretisch is het mogelijk je elektrische of hybride auto aan het stopcontact thuis te leggen. Dat wordt ten sterkste afgeraden, het is vreselijk brandgevaarlijk. Ook met een begrenzer is laden via het gewone stopcontact niet ideaal. Het gaat een stuk langzamer dan aan een laadpaal en helemaal veilig is het niet. Bij de meeste elektrische auto’s wordt wel een laadkabel meegeleverd voor het stopcontact.

De meest gebruikte manier om je elektrische auto of hybride op te laden is via een laadpaal (of een kastje dat thuis aan de muur kan worden aangebracht). Het aantal openbare laadpalen neemt hand over hand toe en het is meestal geen probleem meer om er één te vinden. Wil je zeker zijn van je eigen oplaadpunt? Dan kun je investeren in je eigen laadpaal.

Snelladen

Wanneer je jouw auto vooral voor woon-werkverkeer of korte ritjes gebruikt, heb je aan een laadpaal op een parkeerplek in de buurt of bij je werk genoeg. Overdag kun je je auto opladen op het werk en ‘s avonds en ‘s nachts thuis of op de parkeerplak in de buurt. Voor de meeste mensen zal dit voor het dagelijks gebruik voldoende zijn. Moet je eens wat verder weg, bijvoorbeeld op vakantie of een lange zakenreis, dan biedt de snellader uitkomst. In twintig tot veertig minuten is je elektrische auto weer opgeladen. Je vindt deze snelladers meestal bij reguliere tankstations langs de snelweg of op grote parkeerplaatsen. Er is een nieuw verkeersbord, namelijk een blauwe zeshoek met een stekker erin die je wijst op een snellader in de buurt.

Waar moet je op letten bij het elektrisch laden van je auto?

Wanneer je een elektrische auto wilt kopen is het verstandig om van tevoren al na te denken over het opladen. Is er een laadpaal in de buurt die regelmatig vrij is? Wil je een eigen laadstation? Dan moet je wel een parkeerplek bij je huis hebben. Wat zijn de kosten van de verschillende opties? Thuis laden is goedkoper dan bij een laadpaal. Maar voor thuis laden moet je zelf wel investeren in een laadstation. Hoe vaak denk je dat je een snellader nodig hebt? Biedt jouw werkgever de mogelijkheid om je auto op te laden? Geeft hij je misschien zelfs een tegemoetkoming voor elektrisch rijden? Allemaal aspecten om op te letten bij de aanschaf van een elektrische auto en de manier waarop je hem wilt en kunt opladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *