Studiekeuze hulp nodig?

Sta je op het punt om te gaan studeren maar weet je niet wat je wilt? In het hoger onderwijs valt 30 procent van de studenten in het eerste leerjaar uit, daarvan geeft de helft aan een verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt, zonde en onnodig. Want door je goed te oriënteren en door op zoek te gaan naar de best passende studie kun jij de kans verkleinen een verkeerde studiekeuze te maken. Je kunt bijvoorbeeld studiekeuze hulp gaan zoeken. Met de juiste studiekeuze hulp ben je in staat zelfverzekerd een keuze te maken. Hierdoor begin je vol enthousiasme aan je studie en kun je lekker aan de bak. Maar wat voor studiekeuze hulp is er eigenlijk en welke dingen kun je inzetten om een goede studiekeuze te maken. Lees hieronder een aantal tips om studiekeuze hulp te zoeken. Veel kun je namelijk al zelf!

Studiekeuze hulp begint bij jezelf

Studiekeuze hulp begint bij jezelf luidt de titel, waarom? Omdat je zelf aan de slag moet gaan in je studiekeuze proces. Veel denken dat dit wel vanzelf komt maar je zult toch echt zelf actie moeten ondernemen. Soms kan het lastig zijn in de actiestand te komen omdat je veel andere dingen te doen hebt. Misschien zit je bijvoorbeeld in je examenjaar of ben je bang een verkeerde keuze te maken. Door bang te zijn om een verkeerde keuze te maken kan je gaan verlammen en niet in de actie stand komen. Vind je dit lastig en loop je hier tegen aan? Dan kun je studiekeuze hulp nemen in de vorm van studiekeuzecoaching. Een coach gaat met deze dingen aan de slag en ontdekt samen met jou welke stappen je het beste kunt zetten richting een goede studiekeuze. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat.

Praten met je ouders, vrienden en docenten

Tijdens je studiekeuzeproces kan het praten met je ouders, vrienden en docenten een goede vorm van studiekeuze hulp zijn. Want wie kennen jou nou beter dan de mensen om jou heen? Vaak kunnen zij goed reflecteren op wie jij bent als persoon. Het is bijvoorbeeld lastig je eigen competenties te benoemen, daarvoor kan je deze mensen interviewen. Vaak zien zij op verschillende vlakken talenten en kwaliteiten die jij niet ziet. Jouw ouders zien je bijvoorbeeld in een setting waarin jouw mentor je niet ziet. Dit is ook bij vrienden zo. Studiekeuze hulp hoeft dus niet altijd geld te kosten, het kan ook gratis zijn. Vrienden kunnen bijvoorbeeld complimenten geven dat je opkomt voor anderen of goed over problemen kan praten met anderen. Je ouders bijvoorbeeld dat je altijd al goed was met het in contact staan met andere mensen. Je docenten kunnen je iets vertellen over je schoolprestaties.

Het maken van testen online

Als je in gesprek bent geweest met je ouders, vrienden en docenten kun je naar andere vormen van studiekeuze hulp gaan kijken. Een gratis vorm van studiekeuze hulp is het maken van online testen. Bijvoorbeeld op 123studiekeuze.nl. Dit is een website deels door de overheid gesteund die je kan helpen bij het maken van een goede studiekeuze. Je kunt testen maken over je persoonlijke waarden, interesses in beroepen en andere zaken. Daarom is het zaak goed aan de slag te gaan met deze dingen. Als je dit niet doet loop je kans verkeerde keuzes te maken. Het is helemaal gratis maar het kost alleen iets tijd. Weet je nog dat hierboven werd geschreven dat studiekeuze hulp begint bij jezelf. Je moet er zelf in willen investeren en je moet zelf stappen zetten naar je studiekeuze. Daarom kun je aan de slag gaan met de bovenstaande dingen.

Verwachtingen checken in de praktijk

Het is essentieel om je verwachtingen te checken in de praktijk, als je dit niet doet kun je enorm vastlopen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die een beroepskeuzetest doen de uitslag niet goed evalueren of checken in de praktijk. Ruiken, zien, voelen en proeven is de beste vorm van studiekeuze hulp. Je krijgt enorm veel inzicht en je kunt ervoor zorgen dat je ziet wat het beroep of de studie echt inhoudt. Natuurlijk kun je nu nog niet weten wat je precies wordt later, het is met name belangrijk dat je een richting hebt waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Hoe je dat doet? Door je verwachtingen te checken in de praktijk. Maak bijvoorbeeld een top vijf van interesses en ga die checken.

 Hoe kan ik verwachtingen checken in de praktijk?

Het checken van verwachtingen is een essentiële studiekeuze hulp tip maar hoe doe je dit nou? Hoe zorg je ervoor dat je in de praktijk verwachtingen kunt checken terwijl je nog erg jong bent. Dit kan nooit helemaal, als je bij de politie wilt kun je niet met een wapen rondslingeren. Als je bij de arts wilt worden kun je geen dag als arts gaan werken. Welke dingen kun je dan wel doen? Je zou bijvoorbeeld mensen uit de praktijk kunnen gaan interviewen, dan kun je bepaalde verwachtingen al iets meer checken. Ben je je er bijvoorbeeld bewust van hoeveel papierwerk er bij de politie komt kijken. Of weet je dat je verplichte nachtdiensten moet draaien. Ook kun je soms dagen meelopen, dan krijg je helemaal een goed beeld van wat je mogelijk gaat doen. Proef studeren of meeloopdagen op onderwijsinstellingen kunnen ook enorm helpen.

Professionele studiekeuze hulp

Als je er met deze studiekeuze hulp tips niet uitkomt is er ook nog een andere optie. Je kunt namelijk professionele studiekeuze hulp inschakelen. Studiekeuzecoaches weten bijvoorbeeld precies hoe je te werk moet gaan en welke stappen je moet ondernemen. Als het goed is krijg je een heel raamwerk en plan van de studiekeuzecoach. Dit is wellicht duurder maar voor velen wel de beste vorm van studiekeuze hulp. Twijfel je erover? Ga een keer in gesprek met een studiekeuzecoach of adviseur en kijk dan of je het iets vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *